DoekenProducteigenschappen van Zonweringdoek
Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijin.Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product,dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge testen onderworpen. Eisen van waterdichtheid, stevigheid, vuil- en waterafstotende eigenschappen, weer- en kleurechtheid en vele andere eigenschappen worden vastgelegd, gemeten en voor ieder doektype gegarandeerd. Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld. Sommige effecten in het doek, zijn echter ook bij de huidige stand van de techniek niet helemaal uit te sluiten.


Knikvouwen
Ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken.Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan. Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er derhalve uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet (afb. 1,2).


Golven
In de buurt van zomen en naden van de banen ontstaan door dubbele lagen doek verschillende wikkeldiktes op de doekrol. De daardoor ontstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben (bijv. wafel- of visgraatpatroon) (afb. 3,4,5,6).


Regenbestendigheid
Acryl-zonweringdoeken zijn waterafstotend geimpregneerd en, bij een minimale hoek van 14 graden, tegen een kleine regenbui bestand. Bij hevige en langdurige regenbuien moeten de schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek en/of scherm te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om ze te laten drogen (afb. 6).


Zijzoomgolven
Het doek wordt meestal door een actief verensijsteem onder permanente spanning gehouden.
Naden en zomen werken weliswaar als een versterking, maar ze moeten ook de meeste belasting verdragen. Bij het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar heen wat de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en nemen daardoor in lengte toe.
Dit kan er bij het openen van het zonnescherm toe leiden dat de zijzomen licht golven (afb. 7) .


Doekleveranciers